Zo maak je een onderneming klaar voor overname

Klaar voor een nieuwe uitdaging, met pensioen of heb je een andere reden om je onderneming te verkopen? Dan is dat een hele ommekeer. Niet alleen voor je bedrijf, maar ook voor jou als ondernemer. Hoe doe je dit? Wij nemen je mee in vier verschillende stappen. Zo maak je een onderneming klaar voor overname.

Word bewust
Je hebt vast weleens nagedacht over het verkopen van je onderneming. Maar, ben je wel klaar voor deze stap? Als je dat zeker weet, is het tijd om te kijken of je bedrijf dat ook is. Begin bij jezelf, omdat jij uiteindelijk de knoop doorhakt aan wie je het verkoopt. Vraag jezelf daarom af waarom je het wil verkopen, wie jij de beste investeerder zou vinden en of je bedrijf interessant genoeg is. Daarnaast is het goed om stil te staan bij de juridische vorm van je onderneming en of deze vorm geschikt is voor verkoop. Misschien is de belangrijkste vraag nog wel wat je na de verkoop gaat doen. Ben je op bepaalde vlakken nog aansprakelijk binnen het bedrijf? En hoeveel geld houd je over van de verkoop? Op deze manier gun je jezelf tijd om te kijken wat je als ondernemer wil.

Wees niet het middelpunt
Als jij je bedrijf wil verkopen, is het noodzakelijk dat je niet meer de dragende kracht bent. Is dat wel het geval? Dan is de kans groot dat je jouw bedrijf niet of moeilijk kan verkopen, zonder dat je zelf weer in dienst treedt. Zorg voor een duidelijke structuur binnen het bedrijf en zorg dat werknemers zelf beslissingen kunnen maken. Daarnaast is jouw taak binnen het bedrijf ondernemen. Daar moet je focus op blijven liggen. Het verkoopproces kan lang duren en in die tijd wil je niet dat het bedrijf stilstaat.

Grote schoonmaak
Om je bedrijf te verkopen is het goed om het helemaal op orde te brengen. Een grote schoonmaak dus. Neem bijvoorbeeld de balans tussen inkomsten en uitgaven eens onder de loep. Door dit actueel te maken, krijg je zelf ook inzicht in hoe goed het met je bedrijf gaat en wat het waard is. Ook is dit het juiste moment om te kijken naar kosten die je maakt. Is het sponsorschap met de plaatselijke voetbalclub nog wel nodig? En huur je het pand of heb je het gekocht? Verkoop je deze dan mee in je bedrijf of verhuur jij dit weer aan de nieuwe investeerder?

Als ondernemer ben je waarschijnlijk gewend om zo min mogelijk winst te maken, zodat de belastingheffing laag blijft. In deze fase van ondernemen is het nodig om dit weer ‘normaal’ te maken. Denk bij de grote schoonmaak ook aan contracten met leveranciers. In sommige gevallen bestaat deze samenwerking al zo lang, dat contracten nooit vernieuwd zijn of zelfs helemaal niet bestaan.

De overdracht
De juiste investeerder is gevonden. Je hebt er een goed gevoel bij en je weet dat dit het beste is voor je werknemers. De missie en visie die het bedrijf heeft, worden door de investeerder nageleefd en hiermee is het bedrijf klaar voor een overdracht. Licht je werknemers in over de overname en probeer dit zo persoonlijk mogelijk te doen. Het is een grote stap en waarschijnlijk hebben je medewerkers vragen. Uiteindelijk krijgen zij een nieuwe directeur. Het is goed om de overname te vieren met je medewerkers, klanten, leveranciers en andere betrokkenen. Dit laat namelijk zien dat je de overname als een goed teken beschouwt. Daarnaast geeft dit de mogelijkheid om mensen kennis te laten maken met de opvolger, betrek deze dus ook in je plan om de overname te vieren.

Zo maak je een onderneming klaar voor overname. Benieuwd of je klaar bent om afstand te doen van je bedrijf? Lees dan dit blog eens.

Terug