Ben jij klaar om je onderneming te verkopen?

Je hebt vast wel eens gefantaseerd: wat als ik mijn onderneming verkoop? Misschien omdat een mooi aanbod zich heeft voorgedaan. Of omdat het tijd wordt voor wat anders. Het verkopen van je onderneming heeft niet alleen gevolgen voor je bedrijf, je werknemers, klanten en leveranciers: maar ook voor jou als ondernemer. Ben jij klaar om je onderneming te verkopen?

De gelukkige
Op het moment dat je van plan bent om je onderneming te verkopen, bedenk dan aan wie je het wilt verkopen. Maak een lijstje met wensen waaraan iemand moet voldoen. Wie vind jij de beste investeerder? Op deze manier heb je een goed beeld hoe jij wilt dat je onderneming eruit komt te zien. Er kunnen meerdere kandidaten zijn. Door vooraf een beeld voor jezelf te schetsen, kan je de selectie kleiner maken. Uiteindelijk kom je er dan in een gesprek achter wie het beste past bij jouw wensen en eisen.

Je bedrijf
Ga goed na of je bedrijf interessant is voor derden. Maak een balans per afdeling wat goed gaat en wat beter kan. Optimaliseer de verbeterpunten, zodat je bedrijf nog beter loopt op het moment van verkoop. Kijk ook naar de juridische vorm van het bedrijf. Is het zo verkoopbaar? Of verkoopt het in een andere vorm beter? Denk ook aan het pand. Huur je dat of heb je het gekocht? Hoe neem je dat mee in de verkoop?

Wat voor verkoop?
Je bedrijf kun je op verschillende manieren verkopen. Ten eerste is er de management buy-in, waarbij het bedrijf geheel of gedeeltelijk wordt overgenomen door een buitenstaander. Meestal is dit een ervaren manager die actief en operationeel betrokken wordt bij het bedrijf. Ook kun je kijken naar een management buy-out. Hierbij neemt een werknemer of nemen werknemers het bedrijf, of een deel ervan, over. Dat kan een onderdeel van het bedrijf zijn dat niet meer tot de kernactiviteiten behoort. Ten derde is er de strategische overname. Hierbij verkoop je jouw bedrijf aan een concurrent of een financiële partij. Voor de koper een manier om tot een nieuwe markt toe te kunnen treden of het marktaandeel te vergroten.

Na de verkoop
Ten slotte moet je erop voorbereid zijn dat jij je onderneming moet loslaten. Je bent straks niet meer de eigenaar en misschien heb je zelfs geen zeggenschap meer in het bedrijf. Of heb je op bepaalde vlakken nog wel aansprakelijkheid? Of wil je betrokken blijven? Vragen die je deels beantwoord kunt krijgen door je af te vragen wat je na de verkoop gaat doen. Pak je een oude hobby op, ga je reizen, of aan de slag voor een werkgever? Maak inzichtelijk hoe je qua financiën zit na de verkoop. Ten slotte, voor hoeveel geld verkoop jij je bedrijf? Wat worden je inkomsten en wat je uitgaven? Kortom, door de balans op te maken weet je precies waar je aan toe bent en kun je het bedrijf met een geruster hart verkopen.

Ben jij klaar om je onderneming te verkopen? Lees dan dit blog eens.

 

Terug