Alternatieve financieringen voor jouw onderneming

Om als ondernemer je plannen te kunnen verwezenlijken heb je over het algemeen financiering nodig. Het blijkt dat er momenteel geld genoeg beschikbaar is en het zou tegen de plinten op klotsen, maar de juiste financiering is soms wel moeilijk te vinden. Banken geven niet thuis en andere financiers zijn vaak lastig te vinden op internet. Al eens nagedacht over alternatieve financieringen?

Iedereen is wel bekend met bancaire financieringen. Deze bestaan bijvoorbeeld uit de bankgarantie, de banklening, factoring en debiteurenfinanciering, de hypothecaire lening, kredietverzekering en leasing. Maar wat zijn andere methoden om invulling te geven aan een financieringsbehoefte? Hieronder beschrijven wij er een paar.

Strategische partner

We beginnen met de strategische partner. Deze partner kan zowel een organisatie of een persoon zijn. Denk bijvoorbeeld aan een participatiemaatschappij. Deze organisaties beheren het vermogen van beleggers en beleggingsfondsen in een fonds. Participatiemaatschappijen hebben een aandeel in een onderneming. Op deze manier kunnen zij met behulp van hun ervaring, netwerk en kennis een actieve bijdrage leveren aan de groei van de organisatie. Daarnaast zijn er zogenaamde business angels. Dit zijn vaak ex-ondernemers die optreden als informele of particuliere investeerders. Net als participatiemaatschappijen helpen zij organisaties groeien met behulp van hun ervaring, netwerk en kennis. Een business angel past het best bij een jong, startend bedrijf, terwijl een participatiemaatschappij over het algemeen beter aansluit bij een onderneming die al (wat) langer bestaat.

Leasing

Naast leasing via een bank zijn er tal van organisaties die leasing aanbieden voor bedrijfsmiddelen, zoals bedrijfsauto’s, machines of computers. Leasing kent de vormen operationele lease, financial lease en private lease. Vanuit de ICT is ook een andere, vaak minder bekende, vorm van leasing in opkomst. Bij deze leasecontracten vormt niet het actief (de auto, machine, etc.), maar de kasstroom het onderpand van de financiering. Deze partijen zijn bereid om meerjarige contracten met een vaste inkomstenstroom te financieren.

Direct lending

Direct lending is een leningsvorm zonder tussenkomst van een bank. Dit wordt gerealiseerd via fondsen en financieringsportals. Deze fondsen verstrekken (vaak achtergestelde) leningen aan organisaties. In het geval van een faillissement hebben de overige schuldeisers voorrang. Deze vorm van financiering is geschikt voor organisaties die geen additionele financiering van een bank kunnen krijgen, maar wel voldoende cashflow genereren en winst maken. Naast deze fondsen kun je voor direct lending terecht bij online financieringsportals. Hierbij kunnen zowel de aanvraag, de boordeling en de betaling snel gerealiseerd worden. Hierbij verstrekt een financier een lening voor bijvoorbeeld online krediet of online werkkapitaal.

Reverse factoring

Reverse factoring is een specifieke manier van factoring en wordt ook wel ketenfinanciering genoemd. Vooral bedrijven die zakendoen met grote organisaties die lange betalingstermijnen hanteren kunnen baat hebben bij deze vorm van financieren. Bij reverse factoring ontvang je een betalingsgarantie van de afnemer voor de goedgekeurde facturen. Dankzij deze garantie kan de factor de factuur voorschieten. Hierdoor hoef je niet lang op je geld te wachten, want de betalingstermijn bij deze grote organisaties kan oplopen tot meer dan 120 dagen. Bijkomend voordeel van deze financieringsvorm is de lagere rente die de factor rekent over het voorgeschoten bedrag. Dit komt doordat de grote afnemers in de meeste gevallen een hoge kredietwaardigheid hebben. Hierdoor loopt de factor minder risico en daarom is de rente lager.

Crowdfunding

Met crowdfunding haal je geld op bij het grote publiek. Dit kan op verschillende manieren. De meest voorkomende vormen zijn leningen, converteerbare leningen, aandelen, donaties, donaties met niet-financiële tegenprestaties (bijvoorbeeld een product of dienst) of combinaties hiervan. Een aandachtspunt is dat deze verschillende vormen andere fiscale gevolgen hebben, dit is iets om rekening mee te houden.

Heb jij een financieringsvraag? Of ben je benieuwd welke vorm van financiering het meest geschikt is voor jouw huidige situatie? Neem gerust eens contact met ons op om te kijken of wij wat voor jou kunnen betekenen. Onze contactgegevens vind je hier.