5 tips voor een schaalbare onderneming

Wat de toekomst brengt? Dat heb je als ondernemer niet in de hand. Wel kan je ervoor zorgen dat je onderneming schaalbaar is. Daarmee ben je voorbereid op zowel groei als krimp.  Hoe je dat bereikt? Lees 5 tips voor een schaalbare onderneming.

1. Denk 5 jaar vooruit
Ooit ben je als ondernemer gestart met een bepaald doel voor ogen. Misschien is deze sneller behaald dan je had verwacht of ga je deze binnenkort halen. Stel dan je doelen bij. Kijk eens 5 jaar vooruit. Waar wil je dan staan? En welke doelen wil je dan bereikt hebben? Door vooruit te kijken, leg je de focus op groei. Want, boven alles wat je doet, ben je eigenaar en ondernemer. Daar horen toekomstplannen bij, net als het stellen van doelen. Maak daar tijd voor vrij.

2. Praat met belanghebbenden
Jij ziet de groei aankomen. Je weet dat er eigenlijk geen houden meer aan is, maar dit is niet altijd bekend bij anderen. Houd daarom je medewerkers op de hoogte. Waar zijn we mee bezig? Waar willen we heen? Beloon ze daarnaast voor het harde werken en vier de mijlpalen die je samen bereikt. Ga ook eens om tafel met je leveranciers. Kunnen zij de potentiële groei aan of is het nodig om te kijken naar een andere oplossing? Zo zou je taken aan andere bedrijven kunnen uitbesteden. Verder kan het maar zo zijn dat samenwerkingspartners in je willen investeren, een andere betaalregeling willen treffen of je mee willen nemen in hun marketinguitingen.

3. Processen in kaart brengen
Heb je nog niet veel medewerkers in dienst? Dan is de kans groot dat de takenpakketten breed zijn. Iedereen helpt elkaar en losse taken worden verdeeld. Wanneer je wilt groeien, is het handig om alles in kaart te brengen. Van het inrichten van een systeem tot het wegbrengen van een vuilniszak. Zorg er daarnaast voor dat je weet wie waar verantwoordelijk voor is. Kijk niet alleen naar het huidige takenpakket van de werknemer, maar ook naar wat ze zelf willen en vooral waar ze goed in zijn. Uiteindelijk is het van belang om alle krachten binnen je bedrijf zo goed mogelijk in te zetten.

4. Blijf jezelf
Klanten maken groei mogelijk. Groeien klanten met je mee? Blijf ze dan hetzelfde behandelen en lever wat ze van je verwachten. Vraag hen eens wat je goed doet en wat beter kan. Zo kun je blijven optimaliseren. Pas dit ook toe op je medewerkers. Door te luisteren naar je huidige personeel, weet je waar ze tevreden over zijn en wat beter kan. Maar je weet ook waar je nieuwe medewerkers mee aan kunt trekken en aan welke voorwaarden ze moeten voldoen. Zoek mensen die binnen het bedrijf passen om zo de sfeer te behouden. Trotse medewerkers zorgen voor een positieve uitstraling, naar andere medewerkers maar ook naar je klanten.

5. Zoek een sparringpartner
Als ondernemer kan je, net als jouw personeel, vastlopen in je eigen patronen of met vraagstukken blijven zitten. Schakel een sparringpartner in. Bijvoorbeeld een andere ondernemer die begrijpt in welke situatie je zit en die je andere inzichten kan geven. Maar ook een professional die gespecialiseerd is in groei kan je net dat extra zetje geven dat je nodig hebt. Hierdoor ontwikkel jij je als ondernemer, wat alleen maar ten goede komt van je bedrijf.

Dit waren onze 5 tips voor een schaalbare onderneming. Meer weten over het schaalbaar maken van je bedrijf? Lees onze andere blogs ook eens.

 

Terug